13.7 C
İstanbul
19 Nisan 2025 - Cumartesi
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Ana SayfaAlan AdıSubdomain Nedir ve Ne İşe Yarar?

Subdomain Nedir ve Ne İşe Yarar?

Subdomain, bir web sitesi içindeki farklı içerik alanları için özel olarak tasarlanan web adresleri olarak tanımlanmaktadır. Alt alan adı şeklinde de Türkçeye çevrilebilecek olan bu kavram, başta Google olmak üzere pek çok arama motoru tarafından ana yani gerçek domain adının uzantısı olarak algılanmaktadır. Subdomainler sadece gerçek domaine bağlı olarak açılabilmektedir. Dolayısıyla ana domain adresi olmadan Subdomainlerin herhangi bir anlam ifade etmediği bilinmektedir.

Web ortamında domain satın alınmadan Subdomain de satın alınamamaktadır. Dolayısıyla Subdomain adı almak isteyen kişilerin öncelikle ana domain adreslerinin bulunması gerekmektedir. Subdomain ana domain altında farklı veya aynı isimle serverlarda bulundurulan alt alan adları olarak kullanılmaktadır. Ana domain, bir web sitesinin asıl adıdır. Ürün ya da hizmet gibi servislerde ana domaine bağlı fakat farklı olarak oluşturulmuş web adresleri ise bu alanda Subdomain olarak adlandırılmaktadır.

Subdomain İşlevi Nedir?

Domain sahipleri, tasarladıkları web sitesinde birbirinden farklı ürün satışı veya hizmet sunmak istediklerinde, ekstradan yeni bir domain satın alma maliyetlerine katlanmak yerine Subdomain kullanarak ana domaine bağlı olan web adresleri oluşturabilirler. Subdomain kullanmanın pek çok avantajı bulunmaktadır. Subdomain adreslerini kullanmanın nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Arama motorları Subdomainleri tekil web sitesi olarak algıladığı için sitelerin doğal trafiğinin artırması kolay olmaktadır.
  • Domain satın alındığında hosting firmaları Subdomain adreslerini ücretsiz olarak promosyon niyetine vermektedir.
  • Subdomain kullanımı, düzenlenmesi ve yönetimi yeni bir ana domain adresi almaktan çok daha kolaydır.
  • Ana sitenin arama motorunda iyi konumda bulunması durumunda Subdomainlerin de arama motorları tarafından hızlı indekslenmesi mümkün olur.
  • Subdomain için yapılan yüklemeler ana domain adresini etkilemediği için hem yazılım hem de eklenti uyuşmazlıkları meydana gelmez.
  • Subdomainlerde ana siteden bağımsız olarak farklı temalar ve tasarımlar kullanılabilir.
  • Subdomain üzerinde yapılan değişiklikler ana sitenin sayfa açılış hızını düşürmez.
  • Subdomain sayesinde markanın farklı ürün veya hizmetleri hakkında kapsamlı hizmet seçenekleri sunulabilmektedir.
  • Subdomain ile belirli bir hedefe yönelik dijital pazarlama yapılabilir.
- Advertisment -

Popüler