18.2 C
İstanbul
18 Mayıs 2024 - Cumartesi
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Ana SayfaBilgi BankasıNetworkNVMe mi SATA mı : Hangisi Daha İyi?

NVMe mi SATA mı : Hangisi Daha İyi?

Sistem depolamanızı yükseltmek istiyorsanız, iki yeni seçeneğiniz var: NVMe ve SATA. Ancak karşılaştırma yaparken, NVMe mi SATA mı, sizin için hangisi daha iyi bir seçenek? Şimdi bulalım.

Dizüstü bilgisayarınız veya masaüstünüzü en çok yükseltebileceğiniz şey, daha hızlı depolamadır. Ve daha hızlı depolama söz konusu olduğunda, katı hal sürücüleri (SSD’ler), geleneksel sabit disk sürücülerini (HDD’ler) çok önce geride bıraktı. Ancak en popüler iki SSD arasında seçim yapma konusunda kafanız karışıyorsa – NVMe ve SATA – bugünkü blog yazımızda NVMe mi SATA mı karşılaştırmasını yaparak tüm karmaşıklıkları giderelim.Şimdi sırayla her iki SSD sürücüsü hakkında biraz bilgi edinelim.

NVMe Nedir?

NVMe veya Non-Volatile Memory Express, PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) SSD’ler için en yeni yazılım protokolüdür. 2013 yılında tanıtılan NVMe, veri okuma ve yazma işlemi yapmayı PCIe üzerinden yapma olanağı tanır. NVMe, cihaz sürücüsü ile PCle cihazı arasında bir katman olarak çalışır ve PCIe tabanlı katı hal depolama kullanan bilgisayarların ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmıştır.

Tam terime göre, “kalıcı bellek” sistem veya güç kapalı olduğunda bile verileri koruyan belleği ifade eder ve “express”, verilerin sistem anakartınızın PCle veriyolu üzerinde seyahat ettiği anlamına gelir, bu da yüksek hızlı veri transferi ve düşük gecikme sağlar.

Günümüzde, uygulamalar büyük ölçüde karmaşık ve kaynaklara bağımlı hale geldiğinden, tüketiciler ve işletmeler hala yüksek hızlı tepki süreleri beklerler. Ayrıca, performans ve veri dayanıklılığı eskisinden daha önemlidir. Bu düşük gecikmeli kullanıcı deneyimi ve yüksek bant genişliği gereksinimini karşılamak için NVMe arayüzü, binlerce paralel komut kuyruğunu desteklemek için PCIe veriyolu üzerinden flaş depolamaya erişir. Bu, NVMe’nin HDD’lerden (sabit diskler) ve hatta tek bir komut kuyruğunu kullanan geleneksel tüm flaş mimarilerinden daha hızlı olmasını sağlar.

NVMe vs SATA

NVMe SSD, işletmelere hızlı veri için ne yapabileceklerini kontrol etmelerini sağlayarak büyük etki yaratıyor. NVMe SSD’nin özellikleri şunlardır:

Hızlı okuma-yazma için flaş teknolojisi kullanır.

Düşük CPU döngüleri tüketen her kuyruk başına 64K komut gönderebilir.

Sistem CPU ile doğrudan iletişim kurar.

Yaklaşık 2.2 mikrosaniye gecikmeye sahiptir.

Saniyede 1 milyondan fazla IOPs (Giriş/Çıkış İşlemi) gerçekleştirir.

Bir NVMe SSD Nasıl Görünür?

NVMe tabanlı bir sürücü satın almak için bir mağazayı ziyaret ederseniz, bir sürücünün nasıl göründüğünü açıklayan bir M.2 sakız çubuğuna ihtiyacınız olacak. M.2, sürücünün form faktörünü gösterir ve en fazla 1 TB depolama kapasitesine sahiptir. Ancak bunlar o kadar küçüktür ki, başparmağınızla işaret parmağınız arasında tutabilirsiniz.

M.2 sürücüler, genellikle NVMe tabanlıdır, ancak M.2 SATA III sürücülerini de bulabilirsiniz. Bu nedenle satın alma işleminizi yapmadan önce ambalajı dikkatlice okuduğunuzdan emin olun.

NVMe SSD’nin Avantajları ve Dezavantajları

  • NVMe SSD’nin Avantajları

Üstün hız ve depolama sağlar.

CPU ile doğrudan iletişim kurduğu için yüksek düzeyde uyumluluk sağlar.

NVMe tabanlı SSD’ler, form faktöründen bağımsız olarak tüm ana işletim sistemleri ile uyumludur.

NVMe, veri gizliliği endişeleriyle başa çıkan bir tünel protokolünü destekler.

SAS veya SATA’dan çok daha yüksek bant genişliği sağlar.

NVMe, yazılım yığını da dahil olmak üzere sonundan sonuna 10 mikrosaniyenin altında bir gecikme sağlar.

  • NVMe SSD’nin Dezavantajları

NVMe SSD, standart 2.5 inç SSD cihazlarına göre çok daha yüksek fiyatlıdır.

Eski bilgisayar sistemleri, eski NVMe’yi desteklemediği için depolama sistemlerini yükseltmek zor olabilir.

Müşteri PC’leri NVMe M.2 formatını kullandığı için, diğer mevcut çözümlerle karşılaştırıldığında sürücü seçimini sınırlar.

Büyük bir veri hacmini depolamak için maliyet etkili bir çözüm değildir.

Ne Zaman NVMe Seçilmelidir?

NVMe SSD’yi aşağıdaki durumlarda tercih edebilirsiniz:

Bir oyun bilgisayarı veya yüksek performanslı bir iş istasyonu inşa etmeyi planlıyorsanız.

Depolama yoğun bir uygulama barındırmak için bir sunucu inşa ediyorsanız.

Bütçe kısıtlamalarınız yoksa.

SATA Nedir?

Serial ATA veya SATA, SSD’lerin sistemle iletişim kurmak için kullandığı bir bağlantı arayüzüdür. 2003 yılında oluşturulan SATA, aynı arayüzü sabit disk sürücüleri kullanır. SATA, en düşük sınıf SSD olmasına rağmen, SATA SSD kullanan bir sistem, hala bir sabit sürücü kullanan bir sistemle karşılaştırıldığında 3 ila 4 kat daha fazla bant genişliği sunar. SATA SSD’ler 2003 yılında piyasaya sürüldüğünden, onları kullanan kullanıcıların bulunma olasılığı oldukça yüksektir.

Bir SATA SSD, HDD muadiliyle karşılaştırıldığında çok daha hızlı bir şekilde başlatma ve veri okuma ve yazma işlemi yapma yeteneğine sahiptir. Ayrıca, SATA SSD’lerin ömrü yaklaşık olarak 10 yıldır, bu da HDD sürücülerine göre daha uzun ömürlüdür. SATA SSD’lerin hız farkını, bilgisayarınızı açarken, görevler arasında geçiş yaparken veya bir uygulama açarken fark edebilirsiniz.

Ancak, SATA SSD’ler, aynı depolama kapasitesi için aynı miktarda depolama kapasitesi için yaklaşık olarak iki katı maliyetle daha pahalıdır.

SATA SSD’lerin en yaygın türü, eski bilgisayarlarda kullanılabilen 2.5 inç sürücülerdir. SATA SSD’lerin ortalama hızı yaklaşık olarak 500-550 Mbps olsa da, 600 Mbps veya 6 Gbps’ye kadar artabilir.

SATA SSD’ler, daha hızlı (NVMe kadar değil) ve daha ucuz olduğu için casual ev kullanıcıları için idealdir.

SATA SSD’nin Özellikleri

Çoğu masaüstü veya dizüstü sistemle uyumlu, hatta on yıl önceki sistemlerle bile.

Veriyi transfer için kodlama sırasında oluşan fiziksel gecikme nedeniyle 4.8Gb/s (600MB/s) ile 6Gb/s (750MB/s) arasında transfer hızı ile daha düşük göreceli performansa sahiptir.

Genellikle PCle muadili olanlara göre daha ucuzdur.

SATA SSD’leri Nasıl Tanıyabilirsiniz?

SATA SSD’ler, fiziksel boyutları, bağlayıcıları ve şekilleri açısından çeşitli form faktörlerinde gelir:

2.5 inç – Bu, SATA SSD’lerin en yaygın türüdür. Aynı fiziksel şekle ve boyuta sahiptirler ve geleneksel bir sabit diskin yerine aynı yere sığabilirler.

M.2 SSD’ler – Bunlar, anakartın bir M.2 bağlayıcısı veya yuvası aracılığıyla takılan ince çubuklardır.

Ek Kart (AIC) – Bunlar, yalnızca masaüstlerinde bulunan en hızlı SSD’lerden biridir. Daha büyük yüzey alanları, bunları RAID denetleyicilerinde veya GPU’larında kullanmak için ideal hale getirir.

U.2 – U.2, SATA SSD’lere benzese de, hızlı PCIe arayüzü aracılığıyla farklı hız verileri ve bağlayıcı kullanır. Bu daha pahalıdır ve M.2 SSD’den daha fazla depolama kapasitesine sahiptir.

SATA SSD’nin Avantajları ve Dezavantajları

  • SATA SSD’nin Avantajları

Yıllardır farklı form faktörleri ve donanımla geniş destek sağladığı için SATA, çok sayıda yeni ve eski cihazla mükemmel uyum gösterir, hatta 2000’lerin başından beri üretilen cihazlarla bile uyumludur.

SATA SSD’leri, dönme ortamlarından daha düşük performansa sahip oldukları ve kolayca elde edilebilecekleri için nispeten ucuzdur.

Sistem anakartında bir yuva işgal etmez.

İyi kurulmuş bir formata sahiptir.

  • SATA SSD’nin Dezavantajları

SATA, en yavaş depolama transfer protokolüdür; bu nedenle eski depolama cihazları için uygundur ancak modern veya gelecekteki cihazlar için değil.

SATA yuvaları ve komut setlerini kullanan bazı M.2 cihazlar, NVMe muadillerine göre çok daha yavaş çalışır.

Kurulum için bir yuvaya ihtiyaç duyar.

SATA SSD Ne Zaman Seçilmelidir?

SATA SSD, düşük maliyet ve daha büyük kapasite öncelikli olduğu durumlarda tercih edilebilir. Örneğin, veri arşivleme, yedekleme çözümleri saklama, nadiren kullanılan dosyaları saklama gibi görevleri yerine getirmek için SATA SSD kullanabilirsiniz. Kısacası, transfer hızının bir öncelik olmadığı görevleri yerine getirmek için uygundur.

Birçok sürücüyü bağlamak gerektiğinde tercih edilebilir.

NVMe SSD mi SATA SSD mi? KARŞILAŞTIRMA

SATA ve NVMe, SSD’ler arasında veri transferini sağlamak için kullanılan depolama arabirimleridir. Peki, bunlar nerede farklılık gösterir?

Daha derinlemesine NVMe ve SATA karşılaştırması yapalım:

  • SATA vs NVMe – Performans

Üstün SATA SSD’leri, ideal bir durumda maksimum 600 MB/s hızında okur. En son SATA III’ün hızı genellikle 600 MB/s’nin yakınında veya önemli ölçüde altında kalır.

Karşılaştırmalı olarak, NVMe SSD’leri yaklaşık 3500MB/s hızında okur. Bu daha hızlı okuma ve yazma hızının nedeni, temel yapısı ve diğer PC bileşenleri ile nasıl bağlandığıdır. NVMe, paralel bir yapıya sahiptir ve bu yapı, CPU’ların, uygulamaların ve platformların yapısını tamamlar. Bu paralellik, bileşenler arasında daha fazla komutun optimize edilmiş bir yol kullanarak aynı anda akmasına izin verir.

Ayrıca, NVMe, SSD’lerde kullanılan NAND teknolojisi için özel olarak tasarlandı. Bu, her iki teknolojinin birbirine fayda sağlayabileceği ve uyumlu bir şekilde çalışabileceği anlamına gelir, bu da bir sürücünün daha hızlı çalışmasını sağlar.

Bu nedenle NVMe SSD’ler, performans açısından daha yüksek puan alır. Oyun oyuncuları, bilgisayar kullanıcıları ve veri yoğun uygulamalar kullanan fotoğrafçılar, NVMe SSD’lerden büyük ölçüde fayda sağlarlar.

  • NVMe vs SATA : Paralellik

NVMe SSD’lerdeki paralellik, birden fazla işlemi aynı anda birden fazla iş parçası üzerinden çalıştırabilme yeteneğidir. NVMe’nin hızlı G/Ç’si işleme hızını önemli ölçüde artırır.

Genellikle, NVMe sürücülerinin 64.000 kuyruk ve 64K kuyruk desteği vardır. Buna karşın, SATA SSD’leri tek bir komut kuyruğuyla 32 kuyruk desteğine sahiptir. Bu, SATA’nın maksimum olarak herhangi bir zamanda 32 G/Ç isteğini işleyebileceği anlamına gelir.

  • NVMe vs SATA : Uyumluluk

SATA, PCIe’nin 2003 yılında piyasaya sürülmesine karşın 2000 yılında oluşturuldu. Bu, SATA’nın PCIe’den biraz daha eski bir arabirim olduğu anlamına gelir. Bu nedenle SATA, daha önce benimsenen ve şu an kullanılan en yeni SSD’lerle uyumlu olmayan eski bir sistemde güncellenmesi gereken bir eski sistemin PCIe yuvası olmayabilir veya mevcut yuvası en son SSD’lerle uyumlu olmayabilir. Karşılaştırmalı olarak, bir SATA kablosu, son iki on yılda üretilen çoğu sistemle uyumlu olacaktır.

Dolayısıyla, sistemimizin hangi tür bağlantıya sahip olduğundan emin değilseniz, SATA SSD’yi tercih edin. Muhtemelen şu anki bir sistemin herhangi birinde çalışacaktır.

  • NVMe vs SATA : Güvenlik

NVMe SSD’leri, verilerinizi ve bilgilerinizi Enterprise SSC ve Opal SSC gibi endüstri standardı güvenlik çözümleri ile güçlendirerek sağlam koruma sağlar. Ayrıca, bu sistem provizyonundan sonra istenmeyen değişiklikleri önlemek ve sistemi kötü amaçlı veya istenmeyen değişikliklerden korumak için bir güvenlik özelliği sunar.

Ancak, SATA SSD’lerin çoğu tüketici sürücülerinde dahili şifreleme sunmaz, ancak daha pahalı yüksek kaliteli seçenekleri seçerseniz sunabilir.

  • NVMe vs SATA : Fiyat

Her iki SSD’nin maliyeti depolama kapasitesine ve boyutuna büyük ölçüde bağlıdır, ancak genellikle PCIe SSD, SATA SSD’ye göre daha pahalıdır. Bu nedenle bütçeniz sınırlı ise, en fazla değeri elde etmek için daha düşük maliyetli bir SATA SSD’yi tercih etmelisiniz.

- Advertisment -

Popüler