14.4 C
İstanbul
29 Nisan 2024 - Pazartesi
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Port IP Nedir?

Port IP Nedir?

Port IP; port numarasının kontrol edilebilmesi için bilinmelidir. Bağlantı noktalarının bulunabilmesi için yönlendiricilerin IP adreslerinin bilinmesi gerekmektedir ve port IP’yi öğrenerek bağlantı noktalarının numaralarını kontrol edebilmek, sunucuya iletilen mesajı tanımlayan port numaralarını listeleyebilmek mümkündür. TCP ve UDP portları bulunmaktadır. TCP Transmission Control Protocol ve UDP User Diagram Protocol anlamına gelmektedir. Kullanıcının IP adresinden karşı tarafın IP adresine ulaşmak için geçilen bağlantı noktasına port denmektedir ve port ile IP arasındaki ilişki bu şekilde açıklanabilmektedir.

Port Tanımı Nedir?

Port; liman anlamında kullanılan bir kelime olsa da bilgisayar terimi olarak değerlendirildiğinde giriş, soket, bağlantı noktası gibi isimlendirmeleri bulunmaktadır. Fiziksel ve sanal olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Bilgisayarlarda bulunan ve fiziksel bağlantının kurulması için kullanılan donanım yuvası; fiziksel port olarak bilinmektedir. Fiziksel port ile bağlantı kurulmuş olan makineye veri gönderme ve makinenin işleyişini kontrol etme gibi işlemler mümkündür. Sanal port ise; ağ, internet ya da yazılım aracılığı ile yönlendirme yapan mantıksal bağlantı noktalarına verilen isimdir. Sanal portlara yani soyut bağlantı noktalarına numaralar verilmektedir ve bunun amacı da bağlantı noktalarını adresleyebilmektir. Sunucuların bazılarının port numarası sabit olabilirken bazıları da farklı port adreslerine hizmet verebilmektedir. Sanal portların 1024’e kadar olanları özel sayılmaktadır, 1024’ten sonrası ise genel kullanıma açık olan portlardır.

Port IP Öğrenmek İçin Ne Yapılmalıdır?

IP adresinin kullandığı portu öğrenmek için öncelikle komut istemi açılmalıdır. Windows ve MacOS işletim sistemine sahip olan cihazlarda port numarasını öğrenme aşamaları farklılık göstermektedir. Windows cihazlarda bunun için önce Başlat menüsüne girilmelidir. Ardından arama bölümüne Çalıştır yazılmalıdır. Enter tuşuna bastıktan sonra arama kısmına cmd yazılmalıdır. Yeniden enter tuşuna basıldığında yönetici ekranı açılmaktadır. Yönetici ekranından ’’netstat –an’’ komutu yazıldıktan sonra ekrana gelen bağlantılarının her birinin farklı bir anlamı bulunmaktadır. Port IP bilgisine ulaşmak isteyenler için bağlanılan IP adresi ve port numarası, ikinci sütun olan local address kısmında gözükmektedir. Ekranda gösterilenler ise aşağıdaki gibidir:

  • Birinci sütunda protocol yazmaktadır ve kullanılan protokol gösterilmektedir.
  • İkinci sütun local address sütunudur. Komut istemini çalıştıran kişinin IP adresi ve bağlantı için kullanılan port numarası gösterilmektedir.
  • Üçüncü sütun foreign address olmaktadır. Bağlanılan IP adresi ve port numarası burada listelenmektedir.
  • Son sütun state olarak isimlendirilmektedir. Durum bilgisi bu sütundan görülebilmektedir. Listening yazması dinleme ve established yazması da aktif durumda olduğunu gösteren ibarelerdir. Sadece dinlenen ya da aktif olan portların listelenmesini isteyenler; komut girdikleri ekrana netstat –an |find/i ’’listening/established’’ yazmalıdırlar.

Mac Cihazlarda Port Numarası Nasıl Öğrenilir?

Mac port numarası bulmak için yapılması gerekenler aşağıda verilmiştir:

  • MacOS işletim sistemine sahip olan cihazı olanların öncelikle Sistem Tercihleri ekranını açmaları istenmektedir.
  • Ağ seçeneği tercih edilmelidir.
  • Gelişmiş seçeneğine giriş yapılmalıdır.
  • Port Tarama seçeneği seçilmelidir.
  • Açılan ekranda port numaraları için bir tarama yapılmaktadır ancak bunun başlaması için öncelikle IP adresinin girilmesi gerekmektedir.

Port IP Öğrenmenin Önemi Nedir?

Port IP’nin bilinmesinin önemine bakıldığında; bazı yazılımların kullanacakları bağlantı noktalarının türleri farklı olabilmektedir ve uygulamalara özel izin verilip verilmemesi noktasında port numarasının bilinmesi gerekli olabilmektedir. Port IP bilinmesi ile bağlantı noktalarının numaralarına bakarak güvenlik duvarı oluşturma aşamasında uygulamalara izin verilmesi konusunda avantaj sağlanabilmektedir. Bazı uygulamalarda tek seferde birden fazla port görülebilmektedir ve buna VPN uygulamaları örnek olarak gösterilebilmektedir.

- Advertisment -

Popüler